A két fiatal szülei felvették egymással a kapcsolatot, azokat az üzeneteket is megmutatták egymásnak, amelyeket gyermekeiktől utoljára kaptak. Áron szerdán, Sátoraljaújhelyről tűnt el. Reggel azt mondta iskolába megy, de a 16 éves fiú oda már nem érkezett meg. Azóta semmit sem tudnak róla.

Két nappal később hasonló körülmények között tűnt el a 17 éves Dorottya is Törökbálintról. A fiatalok nem sokkal korábban az interneten ismerkedtek meg, többször találkoztak is. A szülők most azt gondolják, hogy együtt tűntek el.

Az édesanyák elmondása szerint mindkét fiatal zárkózott, korábban sem jártak bulizni és a társaikhoz képest visszahúzódóak. A szülők attól félnek, hogy gyermekeik rossz társaságba keveredtek.

A szülők arra kérik az embereket, ha bárhol látják Kis Áron Lászlót és Árvai Dorottya Rékát azonnal hívják a rendőrséget, emellett nyomravezetői díjat is felajánlottak.

Rengeteg az eltűnt fiatal 

A két fiatal esete nem egyedi. A rendőrség honlapján jelenleg több mint 1700 tizennyolc év alatti eltűnt lány és fiú képe szerepel. Közülük vannak, akiknek napokkal és olyanok is, akiknek évekkel ezelőtt veszett nyoma.

2017-ben Magyarországon 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták. Ez a szám annyi, mint Keszthely lakossága. Szerencsére a gyerekek harmada néhány órán belül előkerül, a másik harmad napokon belül. A döntő többség pedig 1 hónapon belül, de hazajut.

Több száz eltűnt fiatalt keresnek országszerte - VIDEÓ
 

 

Nem mindenki jut haza

Akad azonban évente több mint 100 olyan eset, amikor nem találják meg az eltűnteket. Közéjük tartozik Till Tamás, az eltűnések tízéves kisfiú még 2000 tavaszán a bajai vadaspark felé biciklizett. Azóta sem érkezett haza.

A Margitszigetről tűnt el 10 évvel ezelőtt Ackeman Dávid. Külföldre költöző barátnőjétől búcsúzott el. Azóta senki sem találja.

Strehó Gergő az Árpád híd budai hídfőjénél tűnt el 13 évvel ezelőtt. A hajógyári szigetre, egy szórakozóhelyre indult, de oda már nem érkezett meg. Keresésére egy Facebook oldalt is létrehoztak.

Több időt kellene gyermekünkkel tölteni

A tizenévesek jelentős része tudatosan szökik meg otthonról. A szakemberek szerint a serdülőkor egy nagyon kritikus időszak a fiatalok életében, ilyenkor érzékenyebbé, zárkózottabbá válhatnak és nem ritkák a hangulatingadozások sem.

Duró Zsuzsa elmondta, ez egy úgynevezett második dackorszak, amikor a gyermek nem találta meg a helyét a világban, önértékelése és személyiségfejlődése is valamilyen csorbát szenvedett. A konfliktusait nem tudja megoldani, ezért úgy gondolja, hogy azok megoldása lehet, ha kilép abból a közegből, ahol a konfliktust átélte – magyarázta a gyermekpszichológus.

A felmérések szerint egy átlagos szülő 7 percet tölt el egy nap gyermekével. A gyermekpszichológusok szerint ez az az idő, aminek mennyiségén és minőségén is változtatniuk kellene a családoknak.