Előzetes információk alapján, Héderváron, közúti közlekedési ellenőrzés során állították meg a rendőrök 2019. május 20-án az éjjeli órákban egy kisteherautó vezetőjét, egy 26 éves ásványrárói férfit. Az intézkedők a sofőr és a vele együtt utazó 49 éves hédervári lakos igazoltatása mellett a járművet is átvizsgálták, aminek hátsó rakterében, nagy mennyiségben, szóját és kukoricát tartalmazó zsákokat találtak, amelyek eredetét a gépkocsiban tartózkodók nem tudták igazolni.

A járőrök mindkettőjüket elfogták és a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságra előállították, ahol 2019. május 21-én és 22-én gyanúsítottként hallgatták ki őket lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozás során beszerzett információk alapján a rendőrök egy – a termelőszövetkezet telephelyén dolgozó – 69 éves férfit is gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben. A nála, illetve a két másik férfinál lefolytatott kutatások alkalmával a nyomozók további, több százezer forint értékű takarmányra bukkantak, amiket lefoglaltak.