A Századvég mérése alapján az alapvetően EU-tagság párti közvélemény elégedetlen az EU jelenlegi vezetésével és változásokat akar. A magyarok 59 százaléka támogatja az EU-t, ugyanakkor az EU vezetőiről, a brüsszeli bürokráciáról a magyar lakosság 65 százalékának kedvezőtlen a véleménye. A válaszadók 77 százaléka szerint az EU-nak Magyarország szemszögéből változásokra lenne szüksége és csak 18 százalékuk látja úgy, hogy jelenleg megfelelően működik az EU.

A magyarok 80 százaléka olyan EU-t szeretne, ahol a tagállamoknak több önállósága van, a megkérdezettek 15 százaléka áll az erősebb integráció mellett. A válaszadók 62 százaléka szerint a tagállamoknak kellene, hogy több hatalma legyen az EU fölött, és nem fordítva. A magyarok 57-67 százaléka mind az energiaügyeket, mind a gazdasági ügyeket, mind a bevándorlásügyet nemzetállami hatáskörbe vonná.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a magyar társadalom nem egy „európai szuperállamban”, hanem az erős nemzetállamok együttműködésére épülő Európai Unióban hisz – áll a Századvég közleményében. A magyarok 85 százaléka azt várja a kormánytól, hogy küzdjön Magyarország önálló döntési jogaiért és szuverenitásának védelméért az EU-ban, 84 százaléka fontosnak tartják Európa keresztény kultúrájának, örökségének, hagyományainak és értékeinek védelmét, 83 százaléka az Afrikából és a Közel-Keletről érkező illegális migráció korlátozását.

„Tehát a magyarok kulcsfontosságúnak ítélik Európa hagyományos arculatának megőrzését és az ezt veszélyeztető kontrollálatlan bevándorlás megfékezését” – közölte a Századvég.