A 35 éves férfi édesanyjával lakott egy háztartásban, miután édesapja elhunyt.  Férje halála annyira megviselte a férfi édesanyját, hogy egyre zárkózottabb lett, fokozatosan megszüntette a kapcsolatot a külvilággal, a szobájából sem járt ki. Háziorvosa utoljára 2010-ben kezelte, illetve pszichiátriai kezelés alatt is állt. A folyamatosan romló fizikai állapota alapján egyértelműen gondozásra szorult, mely a vele élő fia kötelessége lett volna.

A sértett 2014-ben – közelebbről meg nem állapítható időpontban – otthonában elhunyt, és ezt követően a terhelt a holttestet a ház pincéjébe rejtette, ahol 2016 januárjában rendőri intézkedés során felfedezték.

A hatóságok először emberölés bűntette miatt folytattak nyomozást, azonban bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

Ugyanakkor a vádlottat, mint az elhunyt fiát gondozási kötelezettség terhelte, melynek nem tett eleget, ezért emelt ellene vádat gondozási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség. Az elkövető terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés.