Hozzátette, hogy nincs felső korlát, annyit költenek irtásra, amennyit megkövetel a jelenlegi invázió. A hűvös és csapadékos május, az árhullámok, valamint a zivatarokkal tarkított forró június mind-mind kedvező a szúnyogok számára – hangzott el az M1-en.

Folyamatosan permetezik a szúnyogokat

A földön és a levegőből országszerte folyamatosan permetezik a szúnyogokat. Az utóbbi hetek esőzései, majd a hirtelen jött forróság miatt szinte mindenhol rengeteg a vérszívó rovar. Ezen a héten az ország 436 településén és hét budapesti kerületben, összesen százezer hektáron gyérítenek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a pénz nem lehet akadálya annak, hogy élhetőbbé váljanak a mindennapok.

„A kormány pluszforrásokat biztosít a Belügyminisztérium rendelkezésére annak érdekében, hogy a szúnyoggyérítésre rendelkezésre álló források semmilyen tekintetben ne képezzék akadályát a hatékony szúnyogirtásnak” – közölte Gulyás Gergely.

Minden eddiginél több szúnyogirtás lesz a következő hetekben
 

 

Magyarországon továbbra sincs ok aggodalomra

Magyarországon jelenleg mintegy ötvenféle szúnyog van, amelyek közül 3-4 az úgynevezett csípőszúnyog. Ezek egyike az ázsiai tigrisszúnyog, amely a legtöbb kórokozót terjeszti. Az M1 Híradónak nyilatkozó infektológus szerint Magyarországon továbbra sincs ok az aggodalomra.

Szlávik János elmondta: nagyon ritkák azok a betegségek, amelyeket szúnyogok visznek át, a betegek 99 százaléka pedig magától meggyógyul. A csípések ellen azonban mindenképpen érdemes védekezni.

Hasznos lehet a ház körüli állóvizeket is minimálisra csökkenteni, például ki kell önteni az esővizes hordót vagy kitisztítani az ereszcsatornát, hogy újabb lárvák már ne kelhessenek ki – közölte az M1 Híradója.