Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hangsúlyozta, Magyarország jövője akkor biztosított, ha 20-30 éves távlatban a térség vezető államává és Európa egyik legélhetőbb országává tud válni. Ehhez szükséges a családtámogatás, a gazdaságfejlesztés és a kultúra támogatása, a múlt értékeinek megőrzése és átadása a jövő számára. Erre a gondolatra építve hozta létre a kormány a nemzeti kastély- és várprogramot hatvanmilliárd forintos kerettel, húsz kastély és 19 vár megújítására országszerte – mondta az államtitkár.
    
Úgy fogalmazott: a program „nem kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról”.
    
Tuzson Bence kitért arra is, hogy a mosonmagyaróvári várban működik a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kara; az agrár-felsőoktatási képzés idén kétszáz éves a városban, amely a magyar agrár felsőoktatás bölcsője. 
    
Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az alapkő a megújulás alapköve, amire fel lehet építeni a 21. század agráriumát és meg lehet találni a vár 21. századi szerepét, hogy minél több kiművelt gazdászt képezzen. 
    
A miniszter megköszönte a kormánynak a támogatást, amellyel új lehetőséget ad az agrárium és a város számára is. „Sikeres, kiművelt gazdászfők nélkül nincs sikeres agrárium”, és ebben élen kell, hogy járjon a város ma is – fűzte hozzá. 
    
Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a mosonmagyaróvári vár az egyetlen épület Magyarországon, ahol felsőoktatás folyik. 
    
A megújítás keretében a földszinten interaktív vártörténeti, intézménytörténeti, valamint élelmiszeripari és mezőgazdaság-történeti kiállítást rendeznek be. Kialakítanak a várudvaron egy közösségi teret, ahol kulturális rendezvényeket tartanak, lesz konferenciaterem és ajándékbolt. Mindezek mellett részben felújítják a homlokzatot, infópontot és múzeumpedagógiai foglalkoztató teret alakítanak ki. 
    
Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, a fejlesztéssel azt a védelmi funkciót, amit a vár a középkorban betöltött, most újraértelmezik, s egyfajta szellemi védelem helyévé teszik az épületet. 
    
Iváncsics János alpolgármestere azt hangoztatta, hogy az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb és legjelentősebb helyi beruházása a vár felújítása, s a kialakítandó turisztikai központ a térség turisztikai zászlóshajója lehet.