A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett második becslésében megerősítette: áprilisban az ipari termelés 6,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 6,0 százalékkal nőtt a termelés. Az év első négy hónapjában az ipari termelés 6,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 

György László a közleményben kiemelte: a kedvező adatok inkább a hazai értékesítés, a magyarok vásárlóerejének növekedéséből származnak. A cél a gazdaság eddig elért eredményeinek megvédése, hogy ez a világgazdaság lassulása esetén se legyen másképp – tette hozzá.

Ismertette: 2010 óta a magyar ipar több mint 50 százalékkal növekedett, ami felülmúlja a régiós versenytárs Csehország és az Európai Unió növekedését is. 

„Magyarországon az ipar, és általában a gazdaság adatai vitathatatlanul kedvezőek. Az OECD májusi elemzése is megerősítette, hogy Magyarország az EU egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, és a növekedés stabil belső alapokon nyugszik. A szervezet 3,9 százalékos magyar növekedést vár 2019-re, ami többszöröse a nyugati gazdaságok teljesítményének” – hangsúlyozta György László. 

Hozzátette: ez nem volt mindig így, 2010-ben az előző időszak elhibázott gazdaságpolitikája miatt elsőként az ország pénzügyeit kellett rendbe tenni, aztán 2014-től a gazdaság elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy megkezdődjön az ipari dimenzióváltás. Ha nem akarunk lemaradni a nemzetközi versenyben, tudatosan kell belépnünk a 21. századba, ami modernizációt, digitalizációt, új innovációs rendszert és új szemléletet követel, főként a kulcságazatokban – mondta az államtitkár.

A kormány azért hirdette meg a munkaadók, a munkavállalók és a társadalom számára egyaránt kedvező intézkedéseket tartalmazó gazdaságvédelmi akciótervét, hogy a magyar gazdaság teljesítménye hosszú távon is legalább két százalékponttal az uniós átlag felett maradjon – mondta az államtitkár.