Berczik Ábel hozzátette, az önkormányzatok legfeljebb a támogatás ötven százalékát fordíthatják eszközbeszerzésre, amely során figyelembe kell venniük az energetikai hatékonyságot és a környezetvédelmi követelményeket.

A kormány idén összesen 1,5 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatokat, amelyek legfeljebb negyvenmillió forintra pályázhatnak. Az önkormányzatoknak – anyagi helyzetüktől függően – az elnyert támogatás legalább öt, legfeljebb ötven százalékát önerőként kell biztosítaniuk.

Emlékeztetett, 2015 óta 480 önkormányzat nyert támogatást összesen több mint 12 milliárd forint értékben. A pályázatokat június 20-ig a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani, a vissza nem térítendő támogatást pedig 2021 végéig lehet felhasználni - mondta a helyettes államtitkár.

Berczik Ábel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a kormány azért indította a programot, mert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetésben részt vevő konyhák műszaki állapotát felmérő vizsgálatai szerint a 2010-es évek elején sok korszerűtlen konyha működött. A pályázatra való igényt az is alátámasztja, hogy minden évben többszörös a túljelentkezés – fűzte hozzá.